Is de cloud ook praktisch inzetbaar?
Al jaren worden de voordelen van de cloud belicht. Maar waar moet je je als organisatie precies in verdiepen als het gaat om de cloud? Anton Tijdens, IT Consultant bij Nalta Consultancy geeft antwoord op deze vraag.
Techreuzen
De laatste tijd komen technologie reuzen als Amazon, Microsoft en Google regelmatig in het nieuws. Gaat het niet over privacy en security aspecten, dan wel over de gigantische marktwaarde mede verkregen door hun cloud strategieën. Deze organisaties trekken, samen met Apple en Facebook, tevens de aandacht vanwege nieuwe technologische ontwikkelingen. De techreuzen creëren bewustwording rondom ‘the next big thing’, zoals kunstmatige intelligentie, edge computing en block chain. En uiteraard draaien deze diensten ook op hun cloudplatform.
Nu de markt zich zo snel beweegt, waar moet je je als organisatie in gaan verdiepen? Sommige bedrijven zijn geschrokken van de hoge – verborgen – kosten en gaan alweer terug naar eigen beheerde datacenters. Zijn de nieuwe ontwikkelingen, naast dat het hele mooie theoretische modellen zijn, ook praktisch inzetbaar? Dit zijn vragen waar Nalta en Buyitdirect klanten in begeleiden op zoek naar relevante antwoorden.
Wat is er anders?
Als je neutraal naar een cloudoplossing kijkt, verschilt deze niet veel van het traditionele outscourcen en co-located services. Cloudoplossingen zijn namelijk uit de bekende datacentersystemen geplaatst in computerruimtes van de eerdergenoemde IT-bedrijven. Deze systemen zijn dusdanig ingericht dat ze gestandaardiseerd onderhouden kunnen worden en uitermate schaalbaar zijn. Het belangrijkste verschil is dat er een pay-per-use model gehanteerd wordt bij de cloud en bij outscourcing en co-located services, kosten gebaseerd zijn op het maximaal afgesproken verbruik. Let op dat bij budgetcalculaties alles pay-per-use in rekening gebracht kan worden, ook dataverkeer binnen datacenters van een cloudleverancier, gebruikerslicenties en data-in-rust (zgn. snapshots).
Is cloud makkelijker dan de traditionele oplossingen?
Ja en nee. Cloud is een verzamelwoord voor gehoste systemen en bevat onder meer applicaties, zoals Office365, G Suite, ERP/CRM-applicaties tot aan infrastructuuroplossingen. Hierop kan je je eigen systemen draaien of gebruik maken van speciale opslagdienstverlening en rekencapaciteit van IoT en Big Data toepassingen. Je moet je als organisatie verdiepen, of laten adviseren, welke cloudtoepassingen een meerwaarde hebben voor jouw eigen bedrijfsvoering. Wat begint bij het opstellen van een IT-beleid; diensten die we graag voor klanten invullen.
Moet ik me verdiepen in de nieuwe trends?
Hierbij is het advies zeker om op de hoogte te blijven. De eerdere ‘hypes’ en ‘bubbles’ hebben uiteindelijk geresulteerd dat sectoren als logistiek en retail voorgoed veranderd zijn. Iedereen heeft nu echt 24 uur per dag toegang tot het internet. En start-ups transformeren zich om de technieken die ze ontwikkeld hebben ook in andere sectoren uit te rollen. Klanten zijn nu gewend om op bepaalde wijze te communiceren met een snelle feedback cycle en een hoge mate van klantgerichtheid. Qua dienstverlening concurreer je niet alleen in je eigen sector, maar ook met de wijze van dienstverlening van andere sectoren.
Is cloud dienstverlening alles of niets?
Hier zijn gelukkig heel veel opties en variaties in. Het is mogelijk om systemen in eigen beheer te houden en alleen bepaalde applicaties uit de cloud af te nemen. Er zijn zelfs oplossingen die het mogelijk maken om clouddienstverlening op jouw eigen systemen te draaien, zoals VxRail van DellEMC. Hiermee heb je de mogelijkheid om jouw lokale systemen transparant te koppelen aan cloudinfrastructuren, waarbij het beste van beide werelden beschikbaar wordt.
Net zoals elk ander beleidsvraagstuk is het belangrijk om je zoveel mogelijk te informeren, je te laten adviseren en te luisteren naar ervaringen van anderen. Iets adopteren alleen maar omdat het nieuw is, is niet wijs om te doen. Daarentegen je kop in het zand steken, kan ervoor zorgen dat de continuïteit van jouw organisatie in gevaar komt. De techniek en de aangeboden diensten maken het mogelijk om van (hybride) clouddiensten de meerwaarde te bewijzen door deze te testen en stapsgewijs te implementeren met flexibele financieringsopties. Schroom niet om ons hier over te benaderen!
Deze blog is ook verschenen op de website van Buyitdirect.com